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Frequently Asked Questions- Water 
Submit your questions to: NMCPHCPTS-EnvironmentalHealthGroup@med.navy.mil 

 

What DPD tablet do you use while in port?  What do you use while out to sea?  

The DPD test is used to determine chlorine or bromine residuals.  There are a variety of DPD 

test kits available and the specific manufacturer’s instructions for testing free available 

chlorine (FAC), total chlorine, or total bromine must be followed.  The type of disinfectant 

used will direct what test must be done.  For example, is chlorine is used at the water 

treatment plant then FAC is measured, while the use of chloramines would require the 

measurement of total chlorine.  Generally, the DPD No 1 tablet is used when testing FAC 

residuals; DPD No 4 tablet is used to test for total chlorine.  

 

 

What is halogen residual? 

 

Halogen residual is a measure of the Free Available Chlorine (FAC) or Total Chlorine 

concentration level that is present in a water distribution system.  Halogen residual is 

maintained in order to help guard against biological contamination in a water distribution 

system.  Measurements of FAC or Total Chlorine are applicable at U.S. and overseas 

facilities, while FAC and Total Bromine Residual (TBR) are utilized aboard ships.  Halogen 

residuals can be determined using any EPA-approved method.  When the halogen residual is 

insufficient (FAC <0.2 ppm or total chlorine < 1.0 ppm), additional disinfection treatment is 

required to be performed by Public Works or the Engineering Department. 

 

The loss of halogen residual within a distribution system may be the result of numerous 

factors including long detention time in storage tanks, oversized transmission lines, dead-

ends, and closed valves that can create artificial dead-ends. In addition, the accumulation of 

organic and inorganic matter such as sediments, debris, corrosion by-products, and biofilm 

(organic growth) can contribute to the loss of the halogen residual.  An insufficient halogen 

residual can lead to the growth of coliform organisms and accumulation of biofilm.  The 

presence of total coliform organisms in treated drinking water is an indicator of either 

inadequate disinfection treatment or biofilm growth. Presence of total coliforms requires the 

water supplier (Public Works or Engineering) take immediate corrective action.  Medical 

should consult with the water supplier to ensure corrective action is being completed.  The 

presence of E. Coli is an acute health hazard and the water is considered unsafe for 

consumption.  
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Should I conduct inspections and water testing if we are on a barge? 

 
Barges, tugs, and other similar yard craft usually do not have water producing capability.  

Most are equipped with a water storage tank and limited distribution system that uses water 

transferred from a shore facility.  Daily testing for halogen residual is not usually performed 

due to the lack of personnel and equipment.  However, the MDR and port services officer 

(PSO) must develop and implement a system for collection and examination of water 

samples for each group of yard craft.  Water samples must be collected from each craft 

water tank and distribution system for bacteriological analysis on a weekly basis.  The MDR 

will investigate any bacteriological contamination and provide recommendations regarding 

correction and disinfection. 

 

Can Preventive Medicine test for water quality on-base even if the water comes from 

the city’s distribution system and water treatment plant?  

 

NAVFAC is responsible for water quality compliance monitoring to verify that the quality of 

drinking water on the Navy and Marine Corps installations meets water quality standards.  

As specified in Chapter 10 of OPNAVINST 5090.1C, Navy installations operating water 

systems shall comply with all applicable Federal, State, and local safe drinking water 

regulations, executive orders, and Navy policy.  Regardless of variances and exemptions 

from regulatory monitoring, shore facilities that own and operate a consecutive water 

system shall, at a minimum, perform the following monitoring: Bacteriological monitoring, 

Asbestos, Lead in priority areas, Lead and Copper in water systems, and a review of primary 

PWS records. 

 

Preventive Medicine is responsible for medical surveillance of the drinking water system.  

Surveillance includes verifying that Public Works is conducting compliance monitoring using 

certified laboratories, issuing Consumer Confidence Reports and Public Notifications when 

necessary, and liaison with Public Works (or other water purveyor), certified water 

laboratories, and local, State, and Federal regulatory authorities, as needed.  Preventive 

Medicine will collect samples for bacteriological testing and halogen residual testing only in 

response to consumer complaints and outbreak investigations. 

 

 

http://doni.daps.dla.mil/Directives/05000%20General%20Management%20Security%20and%20Safety%20Services/05-00%20General%20Admin%20and%20Management%20Support/5090.1C%20CH-1.pdf
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Does my command need a drinking water source in our gym/fitness facility?  
 

According to MIL-STD-3007F STANDARD PRACTICE FOR UNIFIED FACILITIES CRITERIA AND UNIFIED 

FACILITIES GUIDE SPECIFICATIONS, Fitness Centers are required to have electric water coolers 

throughout the facility with the capability for drinking and filling water bottles. 


